ŞEHİR EFSANELERİ

ingiliz hakimleri hikayesi

7.10.2014 11:59:27



Sitenizde ve internette anlattığınız, İngiliz Hakimleri ile ilgili hikayelerde, sonuçları itibarı ile hatalar vardır. Hikayenin bu hatalı anlatımında, İngiltere Hakimi için, onur verecek bir durum yoktur.
Bendeniz bu hikayeyi, 1967 li yılarda, İstanbul Barosunun düzenlediği "Avrupa Hukukçular" Kongresinde, İngiliz Heyeti Başkanı olarak söz alan, Londra Baro Başkanı Prof.avukat'ın "İngiliz adaletinin altın sayfaları " hakkında ki sunumu olarak , ilk ağızdan dinlemiştim. Sizin yazdığınızdan ayrı olarak , daha bir çok fıkra ve anekdot daha var:
İngiliz Devlet Bankasının açık çeki ile maaşlarını alan İngiliz Hakimleri, kendileri çeki doldurup alan (O tarihlerde İngiltere Yüksek Yargıçlığınca kararlaştırılan hakim maaşı yılda Yüz bin pount idi) yargıçlardan bir tanesi, çekin üzerine on milyon pount yazarak bankaya gitti. Nakit istediğini söyledi. Banka yönetimi şaşkınlık içinde, Hakimi,"bu kadar paranın hazır olmadığı, hazırlanması için bir süre bekletecekleri" , bahanesi ile , ikramlarını sunarken, hemen adalet Bakanın aradılar. Bakan elinde bulunan bütün imkanlarla, durumu Başbakan ve Kabineye iletti. Oradan gelen " Ödeyin " talimatı üzerine parayı büyük bir bavul içinde ödedi. Hakim, bu koca bavulu arabasına yükleyip gitti. Aradan 5-10 gün geçtikten sonra, aynı Hakim, aynı bankaya gelerek, valizi vezneye verdi ve bunu İngiltere bütçesine gelir olarak kaydedin .” dedi ve Adalet Bakanlığına da Hakimlikten İstifa ettiğine dair mektubunu gönderdi.
O zaman kadar konuya tepki göstermeyen Bakanlık, Hakimi Bakanlığa davet etti. “Bu kadar para istedin, yasalara aykırı değildi, verdik. Sonra iade ettin. Bunda da yasaya aykırı bir durum yoktu. İhtiyacın ne ise görüp iade etmiştin. Peki neden istifa ettin?”
Hakim, “ ben bu parayı ödeyeceğinizden şüphe ettim. Taşıyabilsem, daha fazla yazacaktım.
Ödediniz, 5-10 gün bekledim, ne gelen ne arayan oldu. Demek ki Ödeme gerçekti. Ben kanunlarımdan şüphe etmiştim. Kanunlarından şüphe eden birisinin de Hakimlik yapmasına imkan yoktur. Onun için istifa ettim.” Dedi.
İşte İngiltere Adalet tarihinin altın sayfalarına geçen, bu son paragrafta anlatılan fazilettir.
Sizin anlattığınız versiyon da ise, Hakim azledilmektedir. Bunun adalet tarihine geçecek bir tarafı yoktur.
Buna benzer, Hakimleri yücelten bir çok hikaye, yukarda arz ettiğim, Londra Baro Başkanı tarafından, toplantıda bulunan 100 e yakın Avrupa Devletleri Hukukçularına sunulmuştur. İlginizi çekerse, diğer hikayeleri de ve bizim onlara verdiğimiz cevapları da anlatırım. 07.10.2014
Saygılar
Av.Kayhan Selek
Not:Bu konu daha evvel 2007 de yayınlanan,
“Yargılanmayı Göze Alarak Yargılıyorum”
İsimli kitabımın 232.sayfasında anlatılmıştır.


Ekleyen/Kaynak: Av.Kayhan Selek



Bu bölüme Efsaneler ekleyebilirsiniz. Efsaneler eklemek için tıklayın

Yorumlar [ Yorum Yaz ]

Henüz yorum eklenmemiş
  En Çok Yorumlananlar

  Yeni Efsaneler Ekle

  Yorum Yaz

  Tümünü Listele

| 101 Okey Oyunu | Türkçe Kürtçe Sözlük | Kürtçe Dil Testi |