HİKAYELER

dost biriktirmek

17.11.2005 13:10:58


Dostluk nedir?

Herhalde bir gösteris, birine, ayni cinse, kadinsan erkege, erkeksen kadina karsi kendini begendirme çabasi, bir moda, bir gelgeç ruh hali degil... Sempati.. Ilgi.. Baglilik.. Yüceltme.. Taçlandirma... Sorumluluk duyma.. Yürekten algilama. Bakislarla anlasma. Ses tonuyla destek verme. Kesintisiz iliski..
Kayip olmaz, yitmez. Yoktan var olmaz bir duygu. Bunlarin hepsi biraraya gelip, zaman içinde gidim gidim birikerek dostlugun çimentosunu olusturuyor. Gazetelerde okuyoruz. TV’lerde seyrediyoruz. Sagda, solda konusmalarda adi geçiyor: Güzel yemek yeme dostu.. Edebiyat dostu. Türk Sanat Müzigi dostu. Çocuklarin dostu.. Halkin dostu.. Dostluklar nasil olusuyor Unuttuk.. Bu hizli kent hayat,i dostluk duygusunu, aklimizdan aldi.. Yüregimizden çaldi.
Nasrettin Hoca bir Cuma günü camide cemaate namaz kildirmak üzere ezan okunsun diye bekliyormus. Bir adam gelmis. ’Hocam’ demis! ’Esegimi yitirdim...’ Hoca da adama ’Su namazi kildiralim, senin esegin çaresine bakariz’ demis. Hoca namazi kildirmis, vaazini vermis ve cemaate dönmüs: ’Içinizde hiçbir dostuyla bir bardak çay içip saatlerce konusmamis, dostuyla sekiz saatlik yürüyüse çikip hiç konusmadigi halde sikilmadan yürüyüsünü tamamlamamis ve komsunun kizina kem gözle bakti diye dost bildigi arkadasini arkadasliktan silmis biri var mi?’ diye sormus. Arka siralarda saf tutmus, sümsük tipli biri parmagini kaldirip,’Ben varim Hocam.’ demis. Hoca esegini yitiren adama dönmüs, ’Al bu adami git, bundan büyük esek olur mu? Yitirdigin esegin yerine kullanirsin’ demis.
Dostun yoksa... Esekten farkin ne? Olumsuz düsünür Sokrates’e ögrencileri sormus: Dostluk nedir? Sokrates de onlara su yaniti vermis ’Çocuklugumdan beri arzuladigim bir sey vardir. Kimi insan atlari olsun ister... Kimi insan köpekleri. Kimisi altini, kimisi de sani, serefi bense bir dostum olsun isterim...’
Insan biriktiren yaratik... San, söhret biriktiriyor... Süper zenginse bogazda villa biriktiriyor. Tablo biriktiriyor. Repoda para kasalarda naftalin kokulu döviz, antika biriktiriyor. Gençse plak, kaset, cd biriktiriyor. Yorgun bir ihtiyarsa namaz niyaz biriktiriyor. Bazilari da Kuledibi’nde Çukurcuma’ya, Üsküdar’da Eskiciler Çarsisi’na, Unkapani’nda Horhor’a gidip antika lambalar, cam siseler, eski koltuklar, tesbihler, tombaklar biriktiriyor. Alimse kitap biriktiriyor. Cahilse kin biriktiriyor. Dost biriktirmeyi içimizde kaç kisi deniyor? Evet, kabul ediyorum , insan birçok kisiyle beraber mükemmel dost olamaz, tipki ayni zamanda birçok kisiye asik olamayacagi gibi... Fakat cinnete düstük. Dost biriktirmeyi unuttuk. Iyi halt ettik.

Ekleyen/Kaynak: yasam



Bu bölüme Hikaye ekleyebilirsiniz. Hikaye eklemek için tıklayın

Yorumlar [ Yorum Yaz ]

Yazan: Abdurrahman SAYAR    7.04.2007 23:58:27
O SÖYLENEN İHTİYARLIKTA OLUR....
Evet herkes dost biriktirmek ister.Ama gönülden değil,çünkü gençken onun değerleri arasında öyle imge sonlara doğrudur.Onada sıra zor gelir.Sıranın doğal olarak ona geldiği zamandada kimsenin ne onun dostluğuna ihtiyacı vardır,nede onu dost kabul etmeyi kimse istemez tıpkı daha önce onun yaptığı gibi...Bu böyle sürer gider...Saygılarımla....



  En Çok Yorumlananlar

  Yeni Hikaye Ekle

  Yorum Yaz

  Tümünü Listele

| 101 Okey Oyunu | Türkçe Kürtçe Sözlük | Kürtçe Dil Testi |