HİKAYELER

GÛVERCININ SESI

4.11.2008 07:55:41


G Û V E R C I N I N S E S I

Mam Recall
Mamoste.kart@yahoo.com

Sevgili Dostlar: Insan çok begendigi bir yaziyi okudugunda, kendi kendine derki:
Ah keşke benimde boyle etkileyici,dogal ve samimi yazma yetenegim olsa da,en çok okunan kişi olabilsem? Boylece okudugumuz yazari hem takdir etmiş,hemde gizliden kiskanmiş oluruz.

Bende,Zeliha’nin (Kevok) notlarini okudugumda,bu hoş duygulari yaşadim.
Zeliha,1990 dogumlu, şehit bir Peşmerge’nin kizi olup,yatili bir okulda ogrencidir.
Kendisinden (Şahsi bilgilerini sakli tutmak koşuluyla) destur almiş olarak, tuttugu not ve gunlukleri siz sevgili okurlarimiz ile paylaşmak istedim. Işte Zeliha kizimiz !
* * *

Bugun ogretmenimiz Selda hanim, “ Hey Kevok, onûmûzdeki yil senden kurtuluyoruz. Haydi bakalim kişkiş.” deyince anladimki sinifimi geçmişim. Istemeden ilk defa,Selda hanimin boynuna sarilarak teşekkûr ettim. Sevincimi arkadaşlarim ile de paylaşmak ûzere,dişari çikiyordum.Danişmada gorevli arkadaşin Zeliha mektubun var diyerek seslendiginde ise, yaşadigim bu ikinci heyecandan bogazim dûgûmlenmiş, dizlerim titremişti. Hatta telaşlanmiş ve korkmuştum. Bana her ay dûzenli mektup yollayan bir tek Annem vardir,onunda mektubunu beş gûn evvel almiştim.Neyseki ! Arkadaşim zarfi uzattiginda,gordûmki,Annem yine rahmetli babamin yillar evvel Ankarada ogrenciyken koye getirdigi,bizim emektar daktiloyu konuşturmuş. Yinede merak edip,hemen açip okumaya başlamiştim.
* * *
Zeliha kizim

Ilk once karagozlerinden opûyorum. Nasilsin kizim?
Bende iyiyim kizim ama biraz moralim çok bozuktur. Çimki televizyon gene bozuldu. Karincalamada yok,sesi de yoktur kizim. Bilmiyorum ne olacak ?
Zeliha sen nasilsin daha kizim? Annesi kurban olsun guvercinine. Seni çok ozledim. Sen ne zaman geleceksin yavrum? Gelirsen parani harcama ha. Valla herşeyimiz vardir şûkûr. Sen gelirsen o bana yeter kizim.
Zeliha kizim, bak sen şimdi bana gene kizacaksin ama of anne deme. Başka kişiler bir şey verirse, aman içme ha.!
Ha kizim.! Annen sana kurban olsun. Allahim her zaman seni korusun. Seni çok çok opûyorum. Kizimi çok çok seviyorum. Gelirken telefon et ha ! Ben evde yoksam, halana telefon et ha.! Haydi kizim, annen sana kurban olsun.
Annen.
* * *
Annemin şifreli mektubunu okudugumda,anladimki annem ROJ TV yi bir şekilde izleyemiyor. O yûzden ûzûntûsûnû benimle paylaşmak için ekstradan bu mektubu yazmiş.Yoksa hiçbir ariza annemin elinden kurtulamaz. Annem gerçekten çok zeki bir kadindir. Ilkokula ûç hafta devam etmesine ragmen,rahmetli babamin yardimi ve kendi gayret ve çabasiylada,Tûrkçe ve Kûrtçeyi hem yazar hemde okur.Mezramizin sorunlarini ve bana yazdigi mektuplari daktilomuzda yazar. Birgûn babam, annem ile ilgili şoyle bir espri yapmişti. “Kizim,Annen ilkokula başladiktan yirmi gûn sonra,çok kar yagmiş. Beş yil yollar kapanmiş ve hiç açilmamiş. O devrin Milli Egitim Bakani imana gelip,anneni sozlû mezun etmiş.” Annemde verdigi cevabinda, şoyle demişti.”Kizim aha bu dinik baban var ya? Ta Ankara’larda yillarca boşu boşuna okumuş kizim. Sonra Milli Egitim Bakani bakiyorki bu okumayacak, Adalet bakanliginin emrine veriyorlar. Onlarda Mamak hapishanesine gonderiyorlar. Yillarca orada bedava çaycilik yapmiş,sonunda parasiz pulsuz Mezraya geri gelmiş. Ya kizim işte boyle!.” Babamin esprisine ve Annemin hazir cevabina hala gûlerim.
* * *
Geçtigimiz yil,bir akşam ûzeri evde oturuyorduk.
Annem,ne zaman kullandigimizi hatirlamadigim, ûtûmûzû tamir ediyordu.Çikardigi vidalari araliklarla halinin ûzerine diziyor,bûyûk bir dikkatle arizayi tespit etmeye çalişiyordu.Ben de akşam yemegimiz için,tepsideki bulgurun taşlarini ayiklamak ile meşgul idim..Ancak o an elimdeki işi unutmuş,pûr dikkat annemi izliyordum. Çikardigi garip seslere sessizce gûlûyor, birazdan ûtûyû imal eden fabrika sahibine, ne diyecek acaba, diyerek merak ediyordum.
Zeliha ? Diyerek seslenmişti.
Efendim anne.
Yavrum git o samanliktaki eski elektrikli ocagi getir.
Eski ocagi ne yapacaksin anne ?
Onun yaylarini buna takacagim ha !
Peki anne getireyim!. Peşimden şoyle seslenmişti: Dikkat et dûşme ha?

Samanligimizdaki pencerenin ûzerinde geniş ve uzunca bir raf vardir. O raf,annemin istegi ûzerine, rahmetli babam tarafindan yapilmişti. Rafin altina, duvara çaktigi takozlari yetersiz bulmuş, ayrica sagli-sollu zincirlerle, tavana tutturmuştu.Bende, babam bize salincakmi yapiyor acaba diye dûşûnerek merak edip sormuştum. Babamin o gûnkû kahkahasi, buraya her gelişimde kulaklarimda çinlar,ve beni çok hûzûnlendirir.. Yine o anilari yaşiyor ve agliyordum..
Canim babam Yillar geçtikçe, sanki sana daha çok yakinlaşiyor,daha çok anliyoruz.
Neyse, şuan yazmak istemiyorum.. Daha iyi bir gûnûmde,tekrar yazacagim.
* * *
Canim Babacigim
Annem ve ben,seni çok ozledik.. Geçtigimiz seneye kadar,bende annem gibi dûşûnûyor,birgûn geri gelebilecegine inaniyordum. Zaman geçtikçe, gerçekleri kabullenmek durumunda kaliyor insan. Annem ise, zamana meydan okumaya devam ediyor. Sana ait hatiralarin hepsini bir bir yaşatiyor. Ornegin: Hala senin bahçede çalişirken giydigin çizmelerin tozunu alir,sana ait giysileri havalandirip, askilarini degiştirerek,her an gelebilecegini dûşûnûr. Bir kaç gûn evvel ise, senin Ankarada kaldigin yillarin hatirasidir diyerek, tamir ettigi ûtûyû çalişir vaziyete getirdiginde, cocuklar gibi sevinmişti.
Ah Babacigim: Keşke çok kisa bir an için,annemi hakli çikarabilsen de, seni birkez daha gorebilsek.. Sadece birkez..Birkez Kevoka min diyerek sarilsan bana.. Çarşida dolaşirken, tanimadigim bir amcanin peşine takildim..Senin tûtûnûnden içiyordu.. Bagişla babacigim.. Yine saçmaliyorum galiba.. Amacim ruhunu zor durumda birakmak degildi elbet.. Huzur içinde uyu!.
Unutma ki Kevok’un hakliligini anlatmak için yaşayacaktir..
Sana ve sevdana hep sevdaliyiz..!
* * *

Hazirlayan : Mam Recall / U.S.A

Devam edecek>>





Ekleyen/Kaynak: Mam Recall



Bu bölüme Hikaye ekleyebilirsiniz. Hikaye eklemek için tıklayın

Yorumlar [ Yorum Yaz ]

Henüz yorum eklenmemiş
  En Çok Yorumlananlar

  Yeni Hikaye Ekle

  Yorum Yaz

  Tümünü Listele

| 101 Okey Oyunu | Türkçe Kürtçe Sözlük | Kürtçe Dil Testi |